I en ny bloggserie kommer jag att beställa och packa upp varor från olika leverantörer för att se hur leveransen matchar min förväntning och deras e-handel.

Jag börjar med en stor, trygg och väletablerad e-handel – Amazon.com.

2014-03-31 14.42.14Den 7 mars sitter jag i en workshop om design och UX på en konferens i Hong Kong. Dagens workshop-ledare rekommenderar att vi alla läser boken Understanding Comics så jag plockar upp min platta och beställer den där och då. Eftersom jag är på andra sidan jorden så tycker jag att det är okej med det billigaste och långsammaste leveranssättet ”Standard International Shipping” som kan ta upp till 32 dagar. Igår kom boken – jag kanske recenserar den senare.

Det första jag ser när mannen på mitt utlämningsställe kommer med paketet är att det är en gul-brun påse, jag hade förväntat mig en pappkartong med Amazons logotyp, men inte idag.

Det andra jag noterar är att påsen gått upp till tre fjärdedelar och jag får försäkra mig om att det finns något innehåll kvar. Det gör det.

Det tredje är att det faktiskt ingenstans på paketet står att det kommer från Amazon. Konstigt tycker jag. Eftersom jag vet att många av Amazons beställningar i Europa skickas från Tyskland så är det etiketten som meddelar ”Deutsche Post” som leder mig till att detta är leveransen från Amazon. Jag har ganska många olika leveranser jag väntar på…

2014-03-31 14.42.23Amazons webbshop utstrålar varken exklusivitet eller elegans. Deras fördelar är snarare ett enormt utbud och konkurrenskraftiga priser. Leveransen stämmer därför ganska väl in på detta men jag hade föredragit en tydlig avsändare, ett bättre emballage som håller för transport till Sverige och lite mer än vad jag fick.

Varför använder Amazon inte leveransen för lite reklam om liknande böcker, erbjudanden eller kanske till och med bara ett lite mer informativt kvitto än den lilla papperslapp som följde med?