För några veckor sedan antydde jag att ersättningen för ljudböcker på Spotify såg ut att slå Storytels ersättning med hästlängder. Då var fortfarande inte ersättningen från Spotify bekräftad med en utbetalning, men nu har deras ersättning redovisats och betalats ut.

Det gäller vår engelska bok The Cipher of Eden. Den är 4 timmar och 30 minuter lång och för en lyssning på Spotify får vi (förlaget) 51.28 kr. Detta ska ställas mot Storytel som betalar förlaget 10.71 kr för exakt samma lyssning. Knockout för Spotify.

Är det verkligen rimligt att Spotify betalar fem gånger mer än Storytel? Jag vet inte vad som ligger bakom detta men jag ska redovisa öppet vad jag kommit fram till.

Den största skillnaden (förutom ersättningen) är att Spotify-ersättningen avser lyssnare i Australien (den enda marknad boken fått ordentligt genomslag på) och Storytel avser Sverige.

Mitt förlag Yabot har direktavtal med Storytel och går inte via någon mellanhand som tar ersättning, samma gäller i princip Spotify då vi distribuerar via deras dotterbolag Findaway som inte tar ut någon distributionsavgift.

I Australien kostar ett Spotify Premium abonnemang AUD 12.99 / månad (ca 89 kr, 30 kr mindre än i Sverige) och då ingår 15 timmar ljudbokslyssning. Storytel Basic kostar 129 kr / månad för 20 timmars lyssning.

Spotify jobbar historiskt med musik och för musik ersätter de STIM med 1.50 öre per låt. Låt oss göra ett räkneexempel:

  • En normal pop-låt är ca 3 minuter
  • Det går 20 låtar på en timme
  • Varje timme musik streamad till en Premium abonnent i Sverige kostar Spotify 3 kr
  • För vår ljudbok The Cipher of Eden som är 4.5 timmar, skulle detta bli 13.50 kr
  • Nu kan givetvis ersättningen för musik skilja mellan olika länder och Spotifys ersättning för musik i Sverige står ganska väl i paritet med Storytel i Sverige.

Privat älskar jag Storytel (dock inte som aktieägare) men som förläggare och författare är känslorna betydligt mer blandade.

Det ser hur som helst ut att bli ett spännande år för ljudböcker och jag hoppas innerligt att Spotify inte anpassar sig efter Storytel utan att det går åt andra hållet.

Korrigerat uträkningen av ersättning till STIM / 2024-01-31