Så här i början på året kan jag titta tillbaka på 2023 och hur försäljning och intäkter fördelats på mitt lilla förlag Yabot.

Vi använder många olika distributörer. Våra ljud- och e-böcker finns på Storytel, Nextory, Bookbeat och bibliotek. Alla ljudböcker och e-böcker finns också på de flesta internationella plattformar som Audible, Amazon, Google Books, Apple och så vidare.

Nytt för i år är att Spotify har börjat erbjuda sina lyssnare ljudböcker. Initialt började de med att sälja ljudböcker per styck, med sedan Q4 2023 kan även de som har ett premiumabonnemang på Spotify i USA, England och Australien lyssna på ett begränsat antal böcker per månad utan att betala mer.

Förändringar skrämmer alltid, framförallt i en konservativ bransch som förlagsbranschen, och det har diskuterats med förskräckelse hur detta kommer påverka om (läs när) Spotify lanserar detta även på vår hemmamarknad.

I december 2023 är det första gången som jag haft möjlighet att jämföra exakt samma titel på både Storytel och Spotify. Det är den engelska boken The Cipher of Eden. Den är 4 timmar och 30 minuter lång, så för att vara en roman är den kort och detta påverkar ersättningsnivån från Storytel.

Idag fick jag redovisningen för Q4 från Storytel där en lyssning på The Cipher of Eden ger förlaget SEK 10.71. Enligt redovisningen från Spotify ger varje lyssning på samma bok 50.41 kr. Nästan fem gånger så mycket. Nu är ersättningen från Spotify preliminär eftersom vi enbart sett redovisningen och inte utbetalningen med avdrag för valutakursändringar och utbetalningsavgifter, men spontant så ser Spotify ut att slå Storytel med hästlängder – i alla fall för förlaget och författarna.

Bara en reflektion från förläggaren i mig.