Igår tog jag upp luktsinnet och idag blir det en naturlig fortsättning med smak. Dessa två är starkt knutna till varandra och arbetar ofta ihop för att ge oss en optimal upplevelse. Du har kanske märkt hur du ”förlorar smaken” när du är förkyld och täppt i näsan?

tasteDe flesta saker känner vi lukten av innan vi smakar dem så luktsinnet är viktigt för smaken.

”Det krävs 25.000 fler molekyler av en körsbärspaj för att smaka den än för att känna dess doft”, skriver doktor A.K. Pradeep i boken ”The buying brain”.

Om du inte säljer något ätbart i din e-handel så kan det ju vara svårt att se möjligheter att stimulera smakkörtlarna.

Men smaksinnet är också starkt kopplat till våra spegelneuroner och dessa kan vi lätt stimulera med andra sinnen. Spegelneuronerna gör bland annat att vi kan känna törst när vi ser någon annan dricka eller, något som du säkert märkt, gäspa efter att någon annan gjort det.

På samma sätt så reagerar kroppen instinktivt på saker du läser. Har du märkt att när du är mitt inne i en fängslande roman och det står att hjälten ”rynkar sina ögonbryn och ser upp över tidningskanten” så gör du samma sak? Det är spegelneuronerna som är i farten.

Om du vill sälja en aptitretande vara, se till att kunden ser hur någon annan njuter av den. Det kommer stimulera begäret och öka chanserna till köp. Se till att du inte bara använder ord utan också bilder eller ännu hellre film.

Man var mycket försiktig med fejkade attribut som plastblommor på bordet eller plyschdjur i kattburen, de distraherar hjärnan och köpbegäret riskerar dö ut.

Det här är ett inlägg av flera i en serie om våra sinnen och e-handel.