Hörseln gör att vi klarar oss utan att se allt. Du hör en bil som kommer närmare bakom dig när du cyklar och håller åt sidan. Du hör sirenerna från en ambulans och saktar in när du kommer fram till korsningen. Hörseln gör att vi överlever.
Men hörseln ger oss också lugn och kan väcka djupa nostalgiska minnen. En mammas andning och dova hjärtslag lugnar ett upprört spädbarn och vi blir upprymt glada när vi på våren hör fåglar kvittra på morgonen. Vi använder också ljud i våra traditioner, tank till exempel på de klassiska musikstycken som används på skolavslutningar och bröllop. Till och med människor i koma reagerar på musik.
I detaljhandeln använder de ofta musik för att skapa rätt stämning, de använder musik som en del av varumärket. Jag minns att brittiska Virgin Superstore på Oxford street i London hade en egen DJ som spelade musik från ett upphöjt podium inne i affären.
Restauranger brukar också använda musik för att skapa stämning, under lunchruschen när man vill hinna servera så många som möjligt skruvas tempot i musiken upp för att göra gästerna lite mer stressade och benägna att äta upp fort och gå. Medan de under lugnare perioder spelar långsam musik som får gästerna att vara ner och sitta kvar.
Men just den här typen en sinnesstimulans fungerar dåligt i e-handel. Har du någon gång tyckt att det var trevligt att en webbsida börjar spela musik helt omotiverat? Det beror på att vi inte fysiskt är på plats i butiken, det är mer butiken (e-handeln) som besöker oss, i vår miljö och där vill vi vara ansvariga för ljudet.
Det här är ett inlägg av flera i en serie om våra sinnen och e-handel.
Let’s keep in touch