Härom dagen gjorde jag en riktig långresa, med flyg: Stockholm – London – Hongkong. Eftersom både resan och jag är långa tyckte jag det var på sin plats med en biljett i Club-class (Business på svenska).

I Club får jag massa benutrymme, avskildhet, god dryck och bra mat. När nu British Airways har satsat så mycket på service,  kvalitet och utbud så undrar jag varför nötter har blivit något slags exklusivt obligatorium som tilltugg. Jag är nötallergiker, men inte så allergisk att jag dör vid åsynen av en, inte heller om jag äter en men tycker det är dumt att riskera an allergichock på 11.000 meters höjd.

”Nötter är den näst vanliga orsaken till dödsfall från matallergi” läser jag nu på internet.

Redan för flera år sedan fanns det bara nötter att tillgå i Club-class men de kunde hämta ”lite enklare” tilltugg i form av kex/pretzels från ekonomi-kabinen. Nu finns inte ens det eftersom ekonomi i princip inte erbjuder någon föda.

Eftersom jag inte tänker på min nötallergi dagligdags så tänker jag inte heller på att boka nötfri kost men blir varje gång lika besviken på att flygbolaget inte packar ner något alternativt tilltugg till champagnen. På flygningen till Hongkong så var flygvärdinnan kreativ och letade fram en bit exklusiv mörk choklad vilket uppskattades. Men sedan vid frukost fanns det två alternativ; färsk frukt (jag kan inte äta äpple, ananas, mango osv…) eller yoghurt med müsli men de visste inte om müslin innehöll nötter – typiskt.

Note to self: Bli bättre på att boka in nötfri och fruktfri kost. Note to airlines: Packa ner några alternativ till nötter