Förlåt mig om jag idag blir lite irriterad och spyr ur mig lite över allas vårt bolag – Svenska Spel.

Jag har under en längre tid funderat på hur Svenska Spel (SvS) ser på sina kunder, svenskarna? I reklamfilm efter reklamfilm framställs deras vinnare som människor som efter sin vinst bara latar sig och t.o.m aktivt förstör för andra… T.ex stoppar bussen utan att kliva av bara för att man har ”råd att djävlas” med alla andra (reklamfilmen på YouTube http://www.youtube.com/watch?v=20D3uX1PSpk). Eller för den del den minst lika arrogant stöddiga svenska Lotto-miljonären med Kiss i baksätet (YouTube http://youtu.be/5xFIjmI0Zvs).

Jag har väldigt svårt att se att någon av mina vänner, bekanta eller andra i mitt närområde skulle bete sig på det här sättet, eller ens ha önskan att göra det.

SvS vision är ”Varje insats spelar roll, i ett Sverige där spelglädjen och samhällsnyttan går hand i hand.” På vilket sätt är vinstpersonerna i dessa filmer nyttiga för samhället? På SvS webbsida står också att dom tar fram spel ”…på ett ansvarsfullt sätt – till glädje för kunderna och samhället”. Varför speglar inte reklamen detta?

Idag fick jag upp den här annonsen på Facebook (ovan). Varför är inte svarsalternativen; Satsa på ett nytt företag, Bygga ett barnhem i Indien, och Jobba ett år som volontär i Uganda?

Jag skulle vilja se vinnare som satsar sina vinster i nystartade företag, på att hjälpa behövande i Sverige eller andra länder och på riktigt vara nyttiga för samhället. Inte vara olidligt dryga och jobbiga.