För några månader sedan började jag i detalj se över våra marginaler, kostnader och lönsamhet för Calzessa.com. Det hela hade sitt ursprung i att jag ville se över våra kostnader för betalningar. Var det slutar vet jag inte än men det jag kom fram till var inte roligt.

Skräckscenariot är ett köp för 100.00 kr.
När någon gör ett köp på 100 kr gör vi ofta en realförlust.
20.00 kr ska direkt till Skatteverket som moms – 80.00 kr kvar.
Av dessa 80.00 kr går ca 23.00 kr till frakt och emballage.
Kvar är 57.00 kr för själva varan. 40% marginal ger en ”vinst” på 22.80 kr. Nu börjar det roliga, eller snarare tragiska…
Om vi tittar på de kostnader vi har för en kortbetalning så har vi först en fast transaktionsavgift till Auriga på 3.00 kr, sedan en kostnad till banken/kortföretaget på 2.1% på hela köpeskillingen (inkl moms) och en transaktionsavgift på 1.95 kr, i det här fallet blir det 4.05 kr (med Auriga-kostnaden 7.05 kr).
Vår nettovinst för själva beställningen slutar då på lite drygt 15.00 kr. Dessa 15 kr ska betala lön för den som köpt in varan, lagt upp den i systemet, redigerat bilderna, skrivit texterna, packat upp och inventerat varan på lagret samt packat leveransen. Lägg sedan löneskatter på detta. Kvar till bolaget blir endast en förlust.

Nu ska ni inte tro att jag klagar, det gör jag inte, det här är bara ett steg mot målet att vara helt transparent. Jag vet att många andra e-handlare har betydligt sämre marginaler än vad vi har och när ordersummorna stiger från våra kunder så blir varje enskild beställning lönsam, någonstans kring 250 kr.

Jag vet också att en första beställning för 100 kr, som vi levererar och exekverar väl, kommer följas av fler och lönsamma beställningar. Men det intressanta som jag vill lyfta är att de som inte gör något fysiskt arbete är de som tjänar mest – nämligen de som hanterar betalningen. Kanske har man satsat på fel led i e-handelskedjan?

Om kunden väljer att betala mot faktura (via Svea Webpay) så blir slutresultatet aningen bättre (ca 2 kr) eftersom fakturakostnaden (19 kr) täcker en del av betalkostnaderna. Om kunden väljer Paypal så blir resultatet betydligt sämre fram för allt om vi vill ha pengarna till vårt bankkonto och inte kvar i Paypal-systemet.

Kontentan av den här uträkningen blir att jag ska jobba hårdare för att lyfta ordervärdet.