För fjärde året i rad är det dags för UXHK (User Experience Hong Kong), men det är min första – både i Hong Kong och på konferensen.
Den första dagen är en halvdag och består av att de sex personer som kommer leda de kommande dagarnas workshops inleder med varsin kort presentation.

Att jobba med UX är att vara social, menar Marc Rettig. Det handlar om att bryta ner silos och få till dialog mellan användare (beställare), utvecklare och designers. Det innebär att ha en förmåga att koppla något som du älskar till något som användaren behöver.

Creativity is not a talent, it’s a way of operating
– John Cleese

Framgångssagor är ju alltid populära på konferenser men Jim Hudson börjar med att dela med sig av ett av sina misslyckanden för att på så sätt påvisa vad han tycker UX’ers är sämst på. Nämligen att förstå användarnas (kundens) affärsmodell och var deras intäkter kommer från.

Han presenterar en graf bestående av fyra cirklar som representerar de förutsättningar som måste uppfyllas för att ett nytt projekt ska lyckas.

  1. 6March20141702250800Användarnas behov. Detta är UX starka sida, det här kan man, här fokuserar man
  2. Teknik. Eftersom många UX’ers kommer från utvecklingssidan så har de flesta god kunskap även här. Vad kan man utföra och hur lång tid kommer det att ta?
  3. Intäkter. Väldigt få har kunskap eller bryr sig ens om att ta reda på var dessa kommer från. Ett projekt kommer aldrig att accepteras av ledningen om inte det på något sätt ökar intäkterna och hjälper verksamheten på ett positivt sätt.
  4. Företaget/användarnas/kundens möjligheter. Har organisationen kapacitet att genomföra och inför det nya projektet?

– Idag pratar vi mycket om ”start – develop – ship” säger Bill DeRouchey. Men nu måste vi tänka ”start – develop – ship – stick”.

Vi kan inte släppa en produkt bara för att vi levererat, vi måste få den att fastna, få den att användas och att bli älskad. Vilket kopplar till det Rettig sa i början, ”en förmåga att koppla något som du älskar till något som användaren behöver”.

Du måste få användarna att älska detta på samma sätt som du gör.