thumbs-upI januari i år bestämde vi att på Calzessa bjuda på frakten, eller för att vara korrekt låta frakten ingå i priset. Jag boggade om detta och berättade samtidigt att vi justerade våra priser för att kompensera för den fria frakten. Det blev en del reaktioner på nätet och jag tycker det är på sin plats med en uppföljning så här ett halvår senare.

Har småordrarna ökat kraftigt?

Det här var en farhåga som många e-handlare hade. Att vi med fri frakt skulle få många små beställningar. Att kunderna inte skulle samla ihop sina varor till en beställning. Men inget kan vara mer fel. Vår statistik visar klart att detta inte är fallet. I mars 2012 innehöll en beställning i snitt 3.66 varor, motsvarande siffra för i år med fri frakt är 3.23 varor. Den lilla variationen är nog mer att skylla konjunkturläget för. Ordervärdet är också oförändrat; mars 2012 374 kr mot i år 375 kr.

Finns det något negativt med fri frakt?

Jag kan idag inte komma på en enda negativ påverkan på e-handeln med fri frakt. På den positiva sidan finns dock flera:

  1. Vi ser att kunder lägger fler beställningar. Ofta direkt efter varandra. Man har helt enkelt hittat en vara till som man gillar och det kostar ju ingen extra frakt att beställa den också.
  2. Vi slipper strul med att hantera kostnader för att kreditera frakter vid reklamationer och returer. Eftersom frakten ingår så krediterar vi helt enkelt bara varan.
  3. Vi vet att varje beställning bär sin egen fraktkostnad. Det är oerhört skönt att veta att frakten för varje vara är öronmärkt i försäljningsmarginalen och att även de stora och dyra leveranserna nu är kostnadstäckta.

Jag rekommenderar dig absolut att titta på fri frakt som ett alternativ i din e-handel, framförallt om dina fraktkostnader är någorlunda moderata. Jag förstår att det kan bli väldigt konstigt om du skickar blytackor eller möbler…