För några veckor sedan skrev jag flera inlägg med förslag på hur du om småföretagare kan konkurrera en jätte genom att hitta en unik vinkel.

Första digitalkameran

Första digitalkameran

Men en vinkel behöver inte vara unik det kan bara vara ett nytt sätt att göra något som redan finns. Jättarna har ofta fastnat i sina befintliga affärsmodeller och befintliga produkter. Det var till exempel en ingenjör på Kodak som uppfann digitalkameran, men det Kodak tjänade pengar på var film och framkallning, så att introducera något som direkt skulle påverka deras intäkter var otänkbart – nu finns inte Kodak mer.

– Många tror att man måste vara i en växande bransch för att växa. Inget kan vara mer fel, skriver Thomas Ahrens i boken ”Våga växa”. På en etablerad marknad behöver du inte förklara produkten och det finns stora aktörer som har fastnat i sina gamla metoder.

Det är alltså möjligt att göra samma sak men på ett nytt sätt. Det är också inom befintliga marknader som vi de senaste åren har sett nya företag nå stora framgångar. Skype inom telefoni, Klarna inom betalningar och EF Språkresor inom utbildning.