I onsdags morse dök plötsligt Arne Andersson från Postnord upp i Nyhetsmorgon och började prata ”Black friday”. Oj, tänkte jag, i år kanske detta blir stort…

Jag funderade vidare under dagen och torsdag morgon bestämde jag mig att i morgon kör vi – vi testar Black friday med 20% rabatt på hela beställningen (om kunden använde en speciell rabattkod).

Jag gillar att kunna vara flexibel och snabbt testa något, så jag slängde ihop en bloggpost och en bild för att illustrera vår erbjudande. Sedan körde vi ut erbjudandet i fredagens nyhetsbrev och som banner på förstasidan hela helgen.

Frågan är ju då om det gav något resultat? Är Black friday något för svenskar och nordbor?

Jag är övertygad om att Black friday är här för att stanna – alla gillar rabatter och det är ett bra sätt att kickstarta julhandeln.

Antalet beställningar ökade nästan tre gånger, jämfört med motsvarande helg förra året, dock var det bara 34 procent som nyttjade rabattkoden. Danskarna var bäst på att använda rabatten, 41 procent. Alltså en riktigt bra helg för oss.

Men jag har (minst) en liten läxa till nästa år: Det är bra att planera kampanjer i förväg. Inte så mycket för kampanjen i sig men att man har personal på plats att packa och leverera dagen efter. De två senaste dagarna har jag själv packat drygt 100 paket eftersom jag gav personal semester den här veckan… En nyttig lärdom!