För några dagar sedan skrev Sebastian Stjern ett inlägg med samma rubrik på Entreprenörsbloggen hos Veckans Affärer och jag kunde inte låta bli att tänka kring detta och kommentera.

Egenföretagare har det så lätt och är så fria!
Det finns en romantiserad bild av egenföretagare som jag tycker vi borde krossa.
Att driva eget företag är ett stort ansvar, mot sig själv, sin familj och sina kunder. Den romantiska bilden av att kunna styra över sin tid och sina inkomster är en chimär. Det blir oftast dina kunder som styr.

Alla ska vara egenföretagare!
Det finns en politisk kraft och vilja att göra alla arbetslösa till egenföretagare. Detta är ju helt befängt.
Långt ifrån alla människor är skapta för att driva eget företag och ännu färre har den uthållighet som krävs för att bygga något som är ”bra för Sverige”, dvs ett företag som har kapacitet att anställa eller skapa bestående värden.
Politikerna borde i första hand ägna sig åt att skapa förutsättningar för egenföretagare att anställa och att växa – det finns redan tillräckligt många av oss som är galna nog att vilja driva ett eget företag…
Vi startar många företag i Sverige men få växer och de som gör det flyttar snabbare än kvickt utomlands. Dvs helt bortkastade investeringar…

Starta inte ett eget företag för att få ett nytt jobb. Starta ett eget företag för att du tror att du har något till tillföra.
För dig som tänker starta företag eller för dig som redan driver ett rekommenderar jag boken The E-myth revisited av Michael E Gerber. Köp boken på Amazon eller lyssna på den från Audible.