”Om jag tror att du kommer lyssna att på alla mina råd? Nej, det tror jag inte. Jag tror inte ens att jag själv alltid kommer att göra det, men bara genom att känna till riskerna blir du en bättre företagare”.

Screen Shot 2014-01-04 at 23.58.17Så avslutar jag min bok Starta inte eget företag och de senaste dagarna har jag bevisat att detta är sant – jag lyssnar inte på mina egna råd.

I boken skriver jag bland annat ”Var dock försiktig med att starta företag tillsammans med gamla vänner” men nu är jag på gång att starta ett nytt projekt/företag med en gammal vän. Men för att undvika alla fallgropar gäller det att ställa alla obehagliga och svåra frågor redan i början. Att komma överens om var vi ska och vilken väg vi skall ta redan innan vi börjar gå.

Till vår hjälp de senaste dagarna har vi haft ett dokument jag hittade från Almi. Det här är inte bara en mall på ett kompanjonsavtal utan tar pedagogiskt upp alla de frågor vi bör reda ut innan vi börjar vårt projekt. Har du planer på att starta något ihop med någon annan kan jag varmt rekommendera det här dokumentet – det har väglett oss en hel del, fått oss att tanka efter och diskutera, fått oss att rannsaka våra intentioner. Med andra ord gjort att förutsättningarna för ett framtida samarbete kommer bli mer friktionsfritt.