I slutet av veckan anordnas mässan Eget Företag i Stockholm. I reklam för arrangemanget uppmanas föräldralediga att starta eget företag. Om man inget vet om företagande och föräldraskap så kan detta låta som en rimlig idé. Har man startat företag eller har barn så borde man förstå hur galen kombinationen är.

egetforetag1När du startar eget företag första gången har du ingen aning om hur mycket du kommer att jobba eller vilka ekonomiska risker du kommer att utsätta dig för. Lika lite har du en aning om vad det innebär att få barn första gången.

– Att kombinera dessa två okända riskfaktorer, familjebildning och företagande, är att be om problem, antingen inom företagandet eller inom relationen men tyvärr oftast inom båda områdena samtidigt, skriver Peter Höjman på sin blogg Nolingo.se. Höjman som har startat flera företag i olika tider i livet menar att rätt tid i livet för att starta ett eget företag är före familj eller efter familj, inte i familj.

Det kräver mycket tid att starta och driva ett företag. Och det krävs en hel del hårt arbete, många timmar till planering och genomförande. Ett nytt företag är sannolikt startad med en passion och övertygelse som grund, den passionen är inte lätt att trycka undan för att prioritera familjen. Det finns en andra partner som kommer vara tvungen att sköta mycket mer i hemmet och relationen om den ena startar ett företag.

– Det är lite mycket just nu men det kommer att ändra sig efter…
Det här är kanske ett av de uttryck jag har använt mest i mina egna relationer. I fler än en relation har detta också skapat konflikter. Det är inte alls lätt att leva ihop med någon som sätter en annan relation främst – sin relation till företaget och dess kunder. Jag kan med övertygelse meddela att det krävs en viss sorts partner för att leva ihop med en entreprenör och egenföretagare.

Det är en riktig utmaning att starta företag och samtidigt ha en familj, framför allt att ha små barn. Att uppmana föräldralediga att starta företag är ett bedrägeri mot såväl den nya familjen som mot företagandet.

Tack till Nikke Lindqvist för att du uppmärksammade annonsen.