Det är lätt att skylla på något ”nytt och främmande”. Skylla på nykomlingen istället för att rannsaka sin egen verksamhet.

761881000”Dubbelt så många varslade i handeln” skriver Svenska Dagbladet den 20 juli och fortsätter ”Den starka tillväxten för e-handeln får konsekvenser för vanliga butiker.” En för butikerna minst lika dyster prognos står Swedbank för ”…2016 toppar försäljningen i butik för att därefter successivt minska. Konsekvenserna för den befintliga detaljhandeln blir betydande.”

Att e-handeln ökar och att detaljister därmed också ser till att finnas även på nätet känns helt naturligt, men jag blir så besviken när butikerna inte gör mer för att finnas kvar. Redan förra året var jag inne på det här med inlägget ”Är det verkligen e-handelns fel? ”.

Min övertygelse är att om butikerna jobbade aktivt med sina kunder så skulle de komma mycket längre, de har nämligen att oerhört övertag som vi i e-handeln ännu inte lyckats lösa med teknik – de har personal med kunskap på plats som kan läsa av, hjälpa till och avsluta köp.

Men detta används så otroligt dåligt. Låt mig exemplifiera detta med en dag i Stockholms city för några veckor sedan. Jag är inne för att shoppa lite kläder.

  1. Det är stor sommarrea i stan och flera av butikerna jag var inne på var nästan helt urplockade och saknade mina storlekar. När jag kom hem beställde jag reavarorna i deras e-handel istället.
  2. En mycket välrenommerad herrekipering har fyra fem personer jobbande på entréplanet, en välkomnar trevligt vid dörren, men sedan tar all service slut. Ingen vill hjälpa till och när jag ber om hjälp känns det mest som att jag stör i hans vikande av tröjor.
  3. Flera (mindre) butiker i stan stänger på sommaren. Ja, jag förstår att de vill ha sommarsemester men ska de driva butik så måste de ha öppet när kunderna finns där, det vill säga mest hela tiden.

När jag jobbade i butik som tonåring var det inte tal om att ta lunch mellan 11 och 13, då alla andra hade lunch. Då skulle vi ha full personalstyrka så att vi kunde sälja, lunch fick jag ofta i mig först vid 15.

Butikshandeln har ett jättestort övertag avseende den direkta kundkontakten, att kunna se kunden i ögonen, att kunna titta på min kroppsbyggnad och rekommendera en passande kavaj. Eftersom butikerna inte utnyttjar detta övertag känner jag att jag som kund lika gärna kan sitta hemma i soffan och klicka hem det jag tycker ser bra ut. E-handeln vinner inte på sin egen förträfflighet utan på att butikerna lämnar ”walk over”.

Jag vill gärna se en stad där butiker blandas med restauranger och barer, men som det är idag tar de två senare över lokal efter lokal. Kanske inte så konstigt eftersom vi ännu inte kan äta och dricka på nätet.