Screen Shot 2013-10-12 at 14.11.07När vi byggde om vår e-handel till responsive så förstod jag inte hur detta skulle påverka konverteringen. I november året innan (2012) så konverterade 1,3 procent av mobilanvändare. Året efter, med den nya sajten, så konverterade hela 3,9 procent under samma period. Det är en tredubbling.

Det här med mobil handel har vi diskuterats mycket och för mig känns det både spännande och intressant eftersom jag redan i slutet av 90-talet började utveckla mobila lösningar.

Enligt en rapport från DIBS så ökade köp från mobilen med hela 73 procent under 2013 och trots detta har inte ens hälften av e-handlarna i Norden en mobil e-handel, enligt Sara Wittbom:

Av 100 testade i Norden och US så har 49% i Norden mobil sajt. 90% har det i US. Ej lika många appar dock #ehandel #mystereshopper
— Sarah Wittbom (@SarahWittbom) March 10, 2014

För min e-handel Calzessa så gjorde jag ganska tidigt en separat mobil version av e-handelssajten. Denna uppdaterades ett par gånger och var en helt fristående e-handel som bara delade vissa texter, bilder och beskrivningar med vår webbsajt. Och webbadresserna till de olika sidorna (och varorna) var unika – jag gillade inte detta upplägg alls.

När vi förra året, inför vårt 10-årsjubileum, skulle göra om hela vår e-handel så kändes det helt naturligt att lägga ner den separata mobila e-handeln och utveckla en responsive sajt så att vi bara hade en komponent att underhålla.

Eftersom många enbart använder Facebook på mobilen och Facebook är en viktig kanal för både oss och våra kunder så är det givetvis viktigt att vi kan dela webbadresser som fungerar oavsett vilken enhet med länkar från – webb, surfplatta eller mobil.

Efter lanseringen av vår nya responsiva sajt (eller adaptiva om man ska vara noga) så är det en sajt, med samma information, samma betalsätt och samma bilder oavsett hur kunden konsumerar sajten.

Vad jag inte hade räknat med var hur detta skulle påverka vår konvertering. I november året innan (2012) så konverterade 1,3 procent av mobilanvändare året efter, med den nya sajten, så konverterade hela 3,9 procent! Det är en tredubbling, +300 procent!