Passion är en drivkraft som får oss att anstränga oss lite extra, göra lite mer än förväntat och ta nya utmanande steg.

Helena Cewers, en av experterna i ”Gift vid första ögonkastet”, menade att vår nya relation startade i ”kallt vatten” för att sedan gradvis värmas upp. Det vanliga i en relation är nog att den startar i galen förälskelse och passion för att sedan ”kylas ner”. Jag hade inga erfarenheter av att bygga den här typen av kärleksrelation – jag hade inga referenser till hur detta skulle gå till.

När jag specificerade min önskelista (och delvis kravlista) i intervjuerna med experterna inför teveprogrammet var jag väldigt tydlig med vad jag gillade och inte gillade.

Nu under resans gång inser jag att jag skulle kunna vara mycket mer flexibel med dessa ”krav” om jag hade känt passion. Med passion hade jag inte sett något hinder att åka kommunalt en halvtimme för att få träffa den jag älskar. Med passion hade jag kunnat se mellan fingrarna med att hon går ut på balkongen och röker.

Det är ju där i början av ett förhållande som jag ska vara som mest galen, kär och inte se några hinder alls, eller hur? Men mitt förhållande är ”kallt vatten” och all flexibilitet blir ansträngningar utan glädje.

Passion är det som driver livet och även vårt arbete. Stora framsteg inom arbetet görs av de som har passion, de som anstränger sig extra bara för att de älskar sitt jobb – oftast de som är amatörer.

Enligt Wikipedia: ”En amatör, av franska amateur (ursprungligen från latinets amator, ”en som älskar”), är en person som ägnar sig åt en verksamhet av eget intresse utan att ha den som yrke – motsatsen till professionell.”

En fördel med amatörer i arbetslivet är att de inte skolats in i normen för det arbete de ska utföra, de kan tänka friare, är inte formade av gamla metoder och gamla kunskaper. Detta har bevisats vid flera tillfällen, ett är projektet InnoCentive där företag kan lägga ut ”forskning” på vem som helst. Karim Lakhani, som är knuten till projektet, säger till Wired, “Vi har faktiskt sett att oddsen för att problemet löses ökar om personen inte har någon formell expertis inom området”.

Det är amatörerna som klarar att utföra det – älskarna! För att göra det lilla extra, oavsett situation, så krävs passion!

Ps. Nu sitter jag på tåget till Uppsala och det känns inte som en ansträngning över huvud taget