Du har säkert skrivit i din Twitter-bio var du jobbar, angett arbetsgivare på Facebook och lagt upp en fullständig profil på LinkedIn. Men hur rätt är den eller egentligen hur rätt måste den vara?

16-clean-social-media-iconsFör någon tid sedan blev en vän kontaktad av sin förra arbetsgivare som klart och bestämt förklarades hen omedelbart måste ta bort dem som nuvarande jobb i sociala medier. Som det nu är har min vän inget nytt jobb utan lever sköna dagar på sitt avgångsvederlag, därför har heller inte uppdateringen om arbetsgivare blivit aktuellt. Men frågan uppkom, vad gäller? Och vad kan en arbetsgivare kräva?

Eftersom jag gillar att utmana system började jag omedelbart resonera om vad som skulle hända om jag helt sonika skrev att jag nu jobbade någonstans där de aldrig hört talas om mig.

Begår jag något brott? Knappast. Om jag minns lagen rätt så är det bara läkare och polis det är olagligt att utge sig för att vara, men det här gäller ju inte ett yrke utan en arbetsplats.

Vad tycker du? Det självklart inte är okej att ljuga i ett cv och på nätet i allmänhet, men ska en arbetsgivare, befintlig eller icke, kunna kräva vad som står och inte står på mina offentliga sidor?

PS. Min vän ändrade sin bio och allt slutade lyckligt. Hen ville ju egentligen inte förknippas med dem längre i alla fall.