bubbelJag har i några minuter, kanske fem, diskuterat mousserande vin med en både trevlig och kunnig kvinna i butiken. Efter en del resonerande bestämde jag mig för en flaska chardonnay och gick till kassan för att betala. Kassörskan tar upp en plastkasse som hon vill ha tre kronor för. Jag hävdar att jag inte behöver någon plastpåse, jag kan ta flaskan i min väska. Men det går inte, plastpåsen är obligatorisk och måste köpas för att jag ska få bära ut flaskan ur butiken. Helt absurt tycker jag och lämnar upprörd butiken utan både påse och bubbel.

Du tror kanske att detta är påhittat, men exakt detta hände mig för några veckor sedan. För att komplettera bilden så ska jag lägga till att det var på en flygplats och att plastpåsen var en ”säkerhetsdetalj”.

Det som upprörde mig var att butiken inte direkt tog höjd för den extra kostnaden, att det blev ett oväntat påslag i kassan och att kostnaden var obligatorisk. Varför inkluderade de inte tre ynka kronor i priset?

Sedan inser jag att just så här gör de allra flesta e-handlare, även jag innan vi införde fri frakt. I e-handeln slår vi ofta på en obligatorisk frakt och ibland en expeditionsavgift. Kostnader vi avkräver kunden för att hen ens ska kunna få sina varor. Det är ju helt galet!

Jag tycker detta är ännu ett argument för fri frakt men tycker inte att vi e-handlare behöver bjuda på allt, men visst borde kunden kunna kräva att få sin vara i handen utan extra kostnader?

Kan kunden själv hämta på lagret så är det kanske okej med en fraktavgift och visst kan kunden få betala för extra snabb leverans eller bättre leveranssäkerhet. Men som kunder borde vi få kräva att få en vara till oss utan att det tillkommer något mer än det som står på prislappen, oavsett om det är för en plastpåse eller för leveransen.