De flesta företagsprojekt jag varit inblandad i de senaste åren har varit inom IT-sektorn eller i alla fall haft ett betydande inslag av webb och datorer, men nu ska jag göra något helt nytt.

För någon månad sedan såddes ett litet frö till en ny idé. Efter en del funderande, nåja jag funderar oftast inte så länge, formades tanken att börja tillverka våra egna höfthållare för Calzessa. Det ska vara små exklusiva kollektioner som både är designade och tillverkade i Sverige.

Jag insåg givetvis att det här kräver kunskaper som jag inte alls har, design, materialval och sömnad. Som tur är finns kompetensen i min närhet. Så, för några veckor sedan bad jag min gamla skolkamrat Mika Luther skissa och tänka lite kring det här med höfthållare. Han har ingen stor egen erfarenhet av att sy underkläder men har en lång och gedigen erfarenhet av modekollektioner och spännande reklam- och scenjobb.

Idag träffades vi för att titta på skisser och tygprover. Jag hade bett om en stil som inte var svart eller vitt utan något som var modernt och spännande – det måste vara modeller som inte direkt konkurrerar med det vi redan säljer och som på ett elegant och spännande sätt sticker ut.

Mika hade 6-7 olika förslag med varierande färg, känsla och spetsar, några valdes bort direkt och några är helt underbart snygga. Jag beslutade att vi syr upp två olika modeller för att se hur de ter sig i verkligheten. De två modellerna kommer skilja både i tillskärning och i material- och färgval. Den ena höfthållaren blir lite smidigare och smalare medan den andra blir lite rejälare. Båda kommer ha sex strumpeband, givetvis med spännen i metall. Den ena kommer gå i lite tuffare grått och den andra i sobert mörkrött och spets.

Det återstår fortfarande en stor knäckfråga och det är att hitta lokal produktion. Jag vill verkligen att vi ska kunna säga ”Designed and produced in Sweden” – som jag nämnde härom veckan är ju lokalsytt den senaste trenden. Men jag är övertygad om att detta kommer lösa sig – Mika drar i trådar och har lagt ut krokar. Sedan har vi ju utmaningen att kunna göra detta till en rimlig kostnad och kunna sälja med vettig vinst…

Om några veckor vet jag hur det går med provmodellerna och då kommer nästa inlägg i den här bloggserien om hur ett nytt underklädesmärke blir till (eller inte?).