Idag nås vi av nyheten att SAS ska dra ner på personal och minska de anställdas löner. Det är då både trovärdigt och politiskt korrekt att ledningen direkt annonserar att man sänker sina egna löner med 20%.

Foto: SAS Group / Knut Lövstuhagen

Men hur mycket är egentligen 20%?

SAS ganska nya VD och koncernchef Rickard Gustafson har en årslön på 10 miljoner svenska kronor (enligt senaste årsrapporten). Så visst är en lönesänkning med två miljoner ganska mycket, men jag är övertygad om att han och familjen klarar sig bra på de 8 miljoner (exklusive bonusar och tillägg) som blir kvar.

De fyra vice VDar som finns i SAS har tillsammans en årslön på ca 20 miljoner svenska kronor. Så om även dessa fyra personer sänker sina löner med 20% har SAS totalt sparat in endast 6 miljoner från den högsta ledningen.

Nu är ju inte jag någon som direkt tycker det här är så alarmerande, de stora besparingarna får man genom att minska de anställdas löner. Förra året betalade SAS 9 miljarder i löner så en lönesänkning med 10% skulle betyda 900 miljoner i direkta sparade pengar, dessutom sparar man då ca 300 miljoner i sociala avgifter. Bara med detta drag har man sparat över en miljard.

Men det som ger en liten bitter eftersmak även för mig är att ledningen kunnat göra mer åt sina egna löner. Varför stanna vid 20%? Varför inte säga 50%? Man klarar sig bra även i högkostnadslandet Sverige på 5 miljoner om året.

Jag inleder min bok E-handel efter starten med att beskriva en kris i mitt eget konsultbolag. För att rädda bolaget från konkurs minskade jag min lön med 67%. Från en god inkomst på 75.000 kr/månad till en mer normal lön på 25.000 kr/månad. Givetvis innebar detta också att jag fick ändra hur jag bodde, vad jag köpte och hur jag levde. Men det räddade företaget och sakta men säkert har jag kunnat höja min lön – om än långt från de 75.000 jag hade för 10-12 år sedan.

Men det är väl det här som är skillnaden på att vara anställd företagsledare och att jobba åt sig själv. Som anställd VD har nöden ett pris, man kan inte jobba hur billigt som helst, medan vi som egenföretagare ständigt jobbar billigare än vi borde.