Jag har i flera inlägg debatterat mot att e-handel ska vara synonymt med lågpris och den senaste veckan har jag gått igenom några exempel på hur du kan göra ditt erbjudande unikt.

Ofta pratar vi om tre sätt att vara unik.

  1. Geografi. Du kan ha en butik som är unik beroende på att ingen annan har den typen av butik på din ort
  2. Sortiment. Du har ett eget unikt sortiment som ingen annan kan erbjuda. Kanske till och med helt egna produkter
  3. Kompetens. Du säljer något som finns hos andra men du har kompetens och erbjuder tjänster som gör dig unik

karta20svrige1Sortiment och kompetens har jag berört i veckans blogg-serie När du vill konkurrera med en jätte och det som återstår är egentligen att utveckla lite kring geografi.

E-handel är ju global så att skapa en lokal variant i Stockholm av en e-handel som finns i Göteborg kan ju känns lite onödigt. Men för vissa typer av e-handel så är en lokal närvaro viktig, till exempel om du vill ha personliga lokala leveranser (färskvaror).

Med geografi kan vi också tänka lite större, du kan med gott samvete kopiera idén från någon utländsk e-handel och etablera i Sverige – de flest kunder vill trots allt handla av någon landet eftersom det känns tryggare. Men att kopiera en affärsidé inom landet kommer troligen bara leda till en sak – priskonkurrens.

Om du skulle vilja starta en e-handel som, liksom mitt Calzessa, säljer nylonstrumpor och strumpbyxor, med samma sortiment, samma leveransvillkor och samma servicegrad så är det bara priset du kan konkurrera med.

Nu finns det givetvis annat att konkurrera med i e-handel också, det har jag berättat om den senaste veckan.