videogenie-trs80När jag hade gått en termin på gymnasiet fick jag min första dator i julklapp. Det var en Video Genie.

Jag hade egentligen inte några planer alls på att hålla på med datorer, min passion var film och reklam och jag vill utbilda mig inom det området. Men föräldrar, lärare och riktigt bra betyg gjorde att jag kom in på en av Sveriges absolut första gymnasieutbildningar med data på schemat – Naturvetenskaplig linje med datateknisk variant på Vasalundsskolan i Solna.

Skolan hade en ND-100, en minidator från Norsk Data med ett tiotal terminaler där vi programmerade i Fortran 77. Jag fastnade ganska fort för programmering då jag insåg att detta också var en väg att få utlopp för min kreativitet.

Så julen 1981 fick jag packa upp en alldeles egen liten hemdator. Den hade 16 KB minne, kopplades upp till teven (svartvit bild) och hade en inbyggd kassettbandspelare för att spara programmen på. Video Genie var en asiatisk kopia av den i USA framgångsrika hemdatorn TRS-80 så det fanns amerikanska tidningar att köpa (endast på Computer City på Kungsgatan i Stockholm) och en hel del program som jag och kompisarna metodiskt knappade in från långa utskrifter.

Hur otroligt det än kan låta kom denna lilla hemdator att bli grunden till nästan hela mitt yrkesliv. Tack för den mamma och pappa.