Min blogg ska väl kanske inte vara för sajt-recensioner men jag vill förmedla lite av mina första intryck efter att ha shoppat mat online.

Mathandeln på internet har fortfarande inte riktigt tagit fart trots att man försökt i många, många år. Jag var faktiskt med på ett hörn när en av de första ICA-butikerna gick online 1998, men det var ett försök som sedan lades ner.
Jag har varit lite skeptisk mot mathandel på nätet. Jag gillar att gå runt i affären, känna och klämma på varorna, välja ut just den gurkan jag gillar och hitta det där extraerbjudandet som fixar en lyxmiddag till reapris.
Det här kan också vara en av anledningarna till att handeln inte gått ”all-in” än. Man vill ha oss kunder strosandes i gångarna för att göra dom där spontaninköpen vi inte tänkt men som dom tjänar stora pengar på. När man sitter hemma håller man huvudet ganska kallt och beställer inte mer än det man tänkt.

Att hitta varorna på MatHem.se är faktiskt ganska lätt, iaf inte svårare än att komma till en ny butik och irra i gångarna…
Vad jag verkligen saknar är produktinformation och produktbilder. Detta har tex bok- och videohandeln på nätet fixat i över 10 år. Att inte ha stora bilder att zooma i och inte fullständiga innehållsdeklarationer är för mig helt obegripligt och som e-handlare ser jag detta som ett tecken på att man fortfarande inte går ”all-in”. Det ser alltför ofta ut som på bilden här…

Väl i kassan slås jag av en annan sak. Man tar 85kr i frakt (helt OK) men också 95kr i expeditionsavgift om man handlar för mindre än 500kr – hmmm… Det fick mig att lägga till varor för en hundring till men jag undrar om dom har funderat på vem kunden är? Jag som bor i ett litet hushåll med små förvaringsmöjligheter handlar sällan för mer än 500kr, även när jag ”storhandlar”. Jag är lite osäker på vem den tilltänkte kunden är? Personligen känner jag att de som tar bilen till stormarknaden och handlar för 1000-tals kronor kanske heller gör det än handlar online men vad vet jag?

Leveransen är utlovad till nästa vecka så då får jag se hur bra MatHem verkligen är, leveransen är ju halva affären i e-handel.