Konsumenter kommer i allt större utsträckning använda sina inköp som ett politiskt ställningstagande.
Det är en av slutsatserna i en rapport framtagen av United Mindes på uppdrag av KF fastigheter som presenteras under Almedalesveckan.

image

Priset kommer alltid vara det mest optimala eftersom konsumenterna alltid kommer kunna jämföra, oavsett om köpet sker på nätet eller i butik. Amazon släppte till exempel appen Price Check till smarta mobiler för några år sedan. En app där konsumenten enkelt och snabbt kan få prisinformation genom att skanna en streckkod. Man ser Amazons pris och kan beställa direkt med en knapptryckning. Nu måste butiken bli ännu bättre på att erbjuda något annat som kunden söker, något mer än lägsta pris. Amazon har nämligen råd att sälja allt utan någon som helst marginal. Det Amazon tjänar mest pengar på är annonser och tjänster.

Makten har flyttats till konsumenten, det är de som avgör var de kommer handla och varför. Samhället blir dessutom mindre partipolitiskt intresserat och människor röstar med sina pengar. Man vill stödja de företag som inte bara ser till vinst och arbetstillfällen.

Man tänker ”Vem förtjänar mina pengar?”
säger Emma Hernell på United Minds.

Eftersom priset kommer bli en mindre viktig del av konkurrensen så öppnar detta upp för att vi företagare i stället lär oss addera värden och värdegrunder som engagerar våra kunder. Jag har ju i tidigare blogginlägg varit kritisk mot priskonkurrens eftersom jag tycker detta är en för simpel väg.

Kunder söker mer och mer information om allt i vår verksamhet, det har visat sig gång på gång. När till exempel stjärnkrögaren Mathias Dahlgren installerade webbkameror i köket så var intresset så stort att webbsidan kraschade. Alla ville se hur det går till i ett riktigt proffskök. Var det så där hysteriskt skrikande som i Gordon Ramseys tv-program? Information och kunskap om dina produkter kommer bli ännu viktigare.

Att stå för något större än att bara leverera än vara eller tjänst kommer uppskattas av dina kunder, tänk på God El och Toms Shoes som jag berättat om i relation till Maslows behovspyramid och att samhällsnytta kan vara en viktig drivkraft för att attrahera kunder.

Nu är det kunden som sitter på makten och det är kunden som kommer välja leverantör utifrån den värdegrund kunden har eller vill synas ha. Passa på att vässa ditt erbjudande med nya värden och gör samhällsnytta så kommer du bli fortsatt attraktiv både som leverantör och som arbetsgivare.