I veckan som gick var det för femte gången dags för Sveriges e-handlare att samlas på konferensen #emeet. Ett ämne som diskuterades vid ett flertal tillfällen, i olika sessioner, var lönsamhet och prissättning.

image

Jag har vid flera tillfällen predikat om att e-handel inte får bli synonymt med billigt och alla på #emeet var rörande överens om att vi måste bli bättre på att kommunicera våra styrkor innan vi sänker priserna, men har vi kunderna med oss?

”Prislapparna blir allt viktigare för konsumenterna”, skriver tidningen Market dagen efter #emeet. De har gjort en undersökning som visar att priset blir allt viktigare när konsumenter handlar. Däremot är det få som bryr sig om företagen är ansvarsfulla eller inte.

Strömningarna går alltså tvärt emot vår förhoppning om att kunderna uppskattar vårt extraarbete, våra ansträngningar och att de gärna betalar lite extra för vår service, våra breda sortiment och våra snabba leveranser.

För några veckor sedan läste jag boken The Everything Store som handlar om Amazon och Jeff Bezos – den rekommenderas varmt. Jag fick en hel del tankar efter boken och om nu konsumenterna i Sverige bara är intresserade av låga priser så är spelplanen vidöppen för Amazon som säljer allt till lägsta pris men betalar minimala löner och undviker skatt genom att ha bolag på finansiellt gynnsamma platser.

Jag önskar att Markets undersökning var fel men tror att vi konsumenter gärna åsidosätter socialt ansvar och kvalitet för ett bra erbjudande även om vi inte säger det högt och snabbt stämmer in i talkörer mot dåliga arbetsmiljöer och orättvisor.

Ska vi e-handlare resignera och sänka priser, marginaler och lönsamhet? Nej! Jag har fortsatt förtroende för mänskligheten och vill fortsätta hoppas att vi kan göra lönsamma affärer, men det är nyttig kunskap att ha med oss när vi planerar för framtiden – att tänka effektivisering, optimering och att kunderna kommer syna våra priser.