En del av internets framgång kan vi nog tacka möjligheten för anonymitet till, möjligheten att kunna kommentera under pseudonym eller bara ta del av information utan att lämna spår efter sig – i alla fall i teorin.

Men anonymiteten måste ha en gräns. När det kommer till webbplatser måste jag som besökare kunna identifiera vem som är avsändare. Det här är t.ex det första kravet för att som e-handlare få kvalitetsstämpeln Trygg E-handel. Kunden måste kunna se vem man köper av, det är inte alltid självklart. I mitt eget fall så har jag ett bolag (Jelon E-trade AB) som driver flera olika webbshoppar under olika namn men det är alltid Jelon E-trade AB som är den kunden köper av.

På motsvarande sätt tycker jag det borde vara lika självklart att andra webbplatser informerar om vem som ligger bakom och vad syftet är. Anledningen till att detta aktualiserats just nu är att min blogg i går fick trafik från webbplatsen http://politisktinkorrekt.info/ och jag blev nyfiken på vilka dom är. På deras sida står bl.a. att läsa ”…PI är en av Sveriges 100 mest besökta sidor…” men vem som är avsändare och vad syftet med inläggen är är tyvärr höljt i dunkel. Lite underligt med tanke på att man är ”en av Sveriges 100 mest besökta sidor”. Det finns inte ens en Om-sida.

Med lite bläddrande så kan man få fram viss information på sidan In English, där står det bl.a ”We are an alternative Swedish media source for people who are fed up with the ways of the old, established media and politicians in this country…” och ”We are pro-USA and pro-Israel.” Det här ger i alla fall en fingervisning om sajtens politiska agenda.
Vi kan också efter lite sökande se att deras server finns i Virginia i USA och att man även där valt att använda anonymitetstjänster för att inte visa vem som betalar för domännamnet. Med så mycket medvetet hemlighetsmakeri blir jag mycket skeptisk. En Om-sida är t.ex något man aktivt måste välja bort på en WordPress-sajt (som detta är).

Tro nu för Guds skull inte att jag är emot deras existens. Jag kanske inte håller med i sak men att debatten ska vara fri tycker jag är självklart. Men det är lika självklart att avsändaren ska vara tydlig så att vi som tar in informationen har hela bilden, kan värdera informationen utefter dess syfte. När internet är vår kanske viktigaste informationskälla är avsändaren ett måste.