Life time value är något som diskuteras mycket i e-handelsvärlden, det vill säga hur mycket en kund förväntas handla för från första till sista köp.

stats2015Nu när det är sommarlugnt har jag haft tid att gräva lite i Calzessas siffror igen. Det är riktigt kul med statistik och att se hur våra kunder i Sverige beter sig.

De kunder som sticker ut är givetvis roligast:

  • Flest beställningar: 57 st
  • Flest varor: 345 st
  • Längst tid mellan första och senaste köp: 5 år och 169 dagar
  • Högst life time value: 61 536 kr

Givetvis ligger medel-, median- och typvärde betydligt under dessa, typvärdet för antalet beställningar är till exempel bara 1 och medel är strax över 3. Dessa tre beställningar lägger medelkunden över cirka ett och ett halvt år.

Vad använder vi detta till då?

Statistik och siffror i all ära men vad ska vi med detta till? När vi känner till medelkundens life time value så vet vi också hur mycket en kund är värd, hur mycket vi tjänar på hen och hur mycket pengar vi kan lägga på att skaffa en ny kund.

Hos Calzessa använder vi informationen också för ett ge varje kund ett ”customer relationship value”. Detta tal räknas ut automatiskt varje månad med hjälp av en formel och de olika nyckeltalen. Talet hjälper oss att identifiera våra speciella VIP-kunder.

För något år sedan skrev jag om att Uppmärksamma de osynliga och många av de kunder som handlat från oss länge, köpt hundratals par för tusentals kronor, tillhör just den här osynliga skaran. De ställer aldrig frågor, gör inga returer och kräver inget mer än att få handla.

Med hjälp av vårt customer relationship value kan vi specialbehandla dessa ibland, ge dem lite extra rabatt eller en unik gåva. På Calzessa vill givetvis ge alla kunder en riktigt bra service och våra VIP-kunder får ännu lite mer.