– Hur mycket kan man spara på att handla på nätet, frågar Peter Jihde i dagens Nyhetsmorgon på TV4.

Jag är livrädd för att näthandel börjar bli synonymt med billigt. Har vi inte redan sett hur bransch efter bransch grävt sina egna gravar genom att endast konkurrera med pris?

Att börja konkurrera med pris är för enkelt, det tyder på att man inte orkat tänka igenom en riktigt bra strategi och positionering eller helt enkelt bara vill göra en snabb och (för alla) dålig affär.

– Många VDar jag känner på större e-handelsbolag får dagligen samtal från leverantörer om att de prispressar och måste sluta med det, skriver Thomas Carl-Erik Jönsson på Facebook-gruppen Svensk e-handel.

Även om det gränsar till lagbrott att styra priser så är det viktigt för e-handeln att den inte enbart ses som en prisdumpare. Jag själv och andra e-handlare vet att vissa leverantörer helt enkelt vägrar att sälja sina varor genom e-handel bara för att de ser oss som prisdumpare och därmed som ett hot mot deras varumärken.

”Företag som söker hjältestatus genom att enbart trumma in lägsta pris, tenderar att bli både påträngande och skamlösa i sin framtoning, eftersom de oftast bara har prisargumentet att hålla sig i. Det kan fungera en tid, men bara tills det dyker upp ett annat alternativ som vi konsumenter tror på mer och gillar bättre”, skriver varumärkeskonsulten John Mellkvist i ett blogginlägg. Han tycker att vi i stället ska bygga varumärken på en mänsklig och personlig grund.

Visst är det svårare att finna sina egna unika fördelar än att bara falla tillbaka på att sänka priset. Men med låga priser gör du både dig själv och branschen en otjänst. Nu har jag inget emot att några väljer att vara lågprishandlare det jag vänder mig emot är att hela branschen börjar ses som en lågpriskanal, det är inte bra för någon.

Jag tycker också att vi måste lära oss själva som konsumenter att betala mer än bara det billigaste. Att bara flyga Ryan Air och leta efter den billigaste kameran på Prisjakt ger i längden inga hållbara företag och stärker inte heller konsumenten. Var ska jag som köpt TV på On Off eller Expert vända mig nu? Vad tycker Ryan Airs resenärer egentligen om den service de får? Är det inte egentligen bättre att betala lite mer och få lite mer? Få trygghet, service, kunskap och kunna bygga en lång relation mellan kund och leverantör.

Låt inte den breda enkla vägen bli din väg. Se till att hålla goda marginaler så att du kan överleva som e-handlare och hjälpa både branschen och dina kunder göra bättre affärer.