Nyhetsbrev, blogg, mejl, Facebook och Twitter. Hur ska man tänka när man kommunicerar med sina kunder? Jag har nog inget patentsvar, men så här arbetar vi på Calzessa.

När vi lägger upp en ny vara i e-handeln skriver vi omgående om den på vår Facebook-sida och på Twitter. I dessa två medier lägger vi också upp tips, länkar och annat som vi tycker kan vara intressant för våra följare.

Dessa nyheter och länkar sammanställer vi sedan i ett traditionellt nyhetsbrev ungefär var 14e dag. Vi tar normalt inte med allt men det viktigaste och vi sparar i regel alltid en nyhet som kommer först i nyhetsbrevet. Vårt nyhetsbrev går ut till nästan tio gånger så många som följer oss på Facebook och Twitter så det är inte underligt att just mejl är vår viktigaste kanal.

Trots att nyhetsbrevet inte har någon ”intelligens”, dvs anpassning för varje mottagare, så har vi en click-through på ca 30% (inom 48 timmar). Det roliga är att man tydligt ser att det inte är de varor vi skriver om som säljer utan det är nyhetsbrevet i sig som påminner kunderna om att vi finns och man går in och beställer det man brukar köpa.

Mejl om ny vara

Sedan några dagar provar vi nu också ett nytt och lite intelligentare mejl. Det är ett mejl som skickas helt automatiskt när en ny vara har lagts upp. Mejlet skickas bara till de kunder som handlat en liknande vara tidigare. Dvs lägger vi upp en ny stay-up-strumpa så kommer bara kunder som tidigare köpt sådana få mejlet. Det är ett kort och kärnfullt mejl med bild på den nya varan och länk till sidan. Enkelt och tydligt. På det här sättet hoppas jag vi kan nå ut med nyheter snabbare till alla som inte läser Facebook och Twitter. Det ska bli spännande att utvärdera.

Det här är den kommunikation vi har mellan köp, men vi har också en hel del kommunikation i samband med varje köp:

  1. Ett mejl bekräftar till kunden efter att vi fått betalning och varorna reserverats på lagret
  2. Ett mejl skickas när vi plockat, packat och lämnat till Posten
  3. Två veckor efter köpet skickas ett mejl för att höra om allt gått bra och påminner om vår retur- och bytesrätt som gäller i ett helt år

På dessa sätt kommunicerar vi med våra Calzessa-kunder.

Har du några synpunkter? Har du lärt dig något? Hur gör du? Vad borde vi göra? Kommentera gärna här