Jag har varit i arbetslivet i 30 år men jag har nog egentligen aldrig arbetat.

”Hur ser du på balansen mellan arbete och fritid?” var en av de frågor som jag fick flera gånger under uttagningen till Gift vid första ögonkastet och mitt svar var ”Jag ser ingen skillnad på arbete och fritid, jag ser bara livet”. Många kanske tycker detta är konstigt men för mig är det verkligen så. För flera år sedan sa jag till en flickvän att jag inte såg alla timmar på kontoret som ett jobb utan mer som en hobby, hon blev jätteupprörd och tyckte att det var helt galet att jag la så mycket tid på något obetalt (det vill säga en hobby). Jag uttryckte mig kanske inte helt tydligt men andemeningen var rätt. Mitt ”arbete” ger mig så mycket mer än pengar, det ger mig lycka och mening med livet.

”Jag har inte jobbat en enda dag i mitt liv. Jag har bara haft roligt”, sa uppfinnaren Tomas Edison vid slutet av sin karriär som bland annat innefattade över 1000 patent.

Så som Edison sa, så är det även med mig, jag har nästan aldrig arbetat med något som jag inte gladeligen kastat mig in i varje dag. Jag har aldrig förstått ”måndagsångest” och gärna jobbat fler timmar än de min arbetsgivare krävt de år jag varit anställd. Visst har jag varje vecka sysslor som inte ger full tillfredsställelse och som jag ibland försöker skjuta upp, men när dessa är avklarade så infinner sig alltid en känsla av tillfredsställelse som är större än de pengar jag eventuellt tjänat.

Även om vi idag tar fritid som något helt naturligt är den en ganska ny företeelse. Ordet ”fritid” användes för första gången i Sverige 1936 i samband med fritidsutställningen i Ystad samma år. Innan dess såg vi ingen skillnad på fritid och arbete – dagen fylldes med de sysslor som behövdes för att överleva och jag undrar ibland om människorna inte var lyckligare då? Då hade dom inte tid att grubbla och bekymra sig. Dom gjorde vad som behövdes och levde livet som det kom. Idag har vi lyxen att reflektera mer och därför behöver vi arbeten som tillfredsställer oss – som ger våra liv mening.

Författaren James Michener skrev:

En mästare i konsten att leva skiljer knappast mellan arbete och nöje, mellan möda och fritid, mellan själ och kropp, mellan kunskap och rekreation, mellan liv och tro. Han strävar bara efter att förverkliga sin vision.

Jag jobbar inte för att kunna unna mig fritid, jag jobbar för att jag älskar det. Det blir spännande att se om detta blir en konflikt med min nya fru eller om det är arbetets art som skapar större friktion?

Tänk på alla dessa möjliga konfliktområden när du som egenföretagare ger dig in i en ny relation eller när du tänker starta företag. Starta inte företag för att få ett jobb, starta det för att få ett fulländat liv.