Småföretagarna i Stockholms innerstad jobbar många timmar och tar ut lite lön och lite semester. Detta står klart i en enkät som presenteras i lokaltidningarna från Direktpress.

Screen Shot 2013-11-04 at 09.43.44– Jag skulle gärna anställa och ha öppet helger men det är dyrt. Jag jobbar redan då, med att till exempel förbereda inför nästa vecka och betala fakturor, trots att kaffeet har stängt. Ska man ta ut till exempel 15 000 i lön så kostar det mig nästan dubbelt så mycket, då blir det ganska mycket arbete, säger Magdalena Askervall som driver Magdalenas Café till Östermalms Nytt.

Tidningarna har frågat totat ett hundratal slumpvis valda småföretagare som visar att 50 procent har 15.000 kronor eller mindre i lön och nästan var tredje jobbar 70 timmar eller mer per vecka.

– Det är onekligen dystra siffror och ett kvitto på att politiska beslutsfattare måste göra det mer lönsamt och attraktivt att driva småföretag, kommenterar Andreas Åström på Stockholms handelskammare.

I Sverige finns idag ungefär 900 000 småföretag och av dessa omsätter 70 procent mindre än 500 000 kronor. Det innebär att ägarna förmodligen inte ens kan plocka ut en månadslön på 16 000 kronor.

Vill du själv göra en inkomstkalkyl finns det en på vår webbsida http://startainteeget.se/kalkyl

Jag hoppas att du med den kan få upp ögonen för att man måste tjäna ganska mycket pengar för att kunna få ut en vettig, om än liten, lön. Jag hoppas också att du nu kan få förståelse för att saker och ting i vår värld kostar pengar och måste få kosta pengar.

De flesta företagarna i enkäten är dock överens om att det är mer en livsstil än ett arbete och att det därför inte är så viktigt med inkomster och arbetstider.

– Jag tror många har förvandlat sin hobby och passion till sitt yrke, säger Jörgen Wickholm som driver en gitarrbutik på Söder. Man tycker att det är roligt och inspirerande att ha sitt eget ställe.