Jag har flera gånger debatterat emot fri frakt  och tycker egentligen fortfarande att det ärligaste är att ha en tydlig fraktavgift och att kunderna borde förstå att fri frakt egentligen inte finns – det finns däremot frakt som ingår i priset.

frifraktI oktober började vi på Calzessa testa att ha fri frakt för alla beställningar över 500 kr. Innan låg en snittorder på knappt 400 kr och om vi kunde knuffa upp en beställning med en hundring så skulle omsättningen öka och fraktkostnaden i princip täckas av den ökade vinsten. Men effekten var inte tillräckligt tydligt för att vi skulle se något resultat.

Sedan läste jag på ehandel.se att miinto.se beslutat ta bort fraktavgiften:

Miinto.se har under de senaste sex månaderna testat fraktfritt i sin butik under olika perioder. När man jämfört de siffrorna, med när konsumenterna fått betala för frakten är resultaten obestridbara. Månadsintäkterna har ökat med 40 procent och nu tar man bort fraktavgiften i butiken.

Det här inspirerade och jag tänkte på att även jag går på den där psykologiskaeffekten att frakten inte kostar något. I början av december beslutade vi att höja alla våra priser så att varje enskild vara bär sin egen frakt. Det blev i vissa fall en kraftig höjning med nästan dubblerade priser. Jag gillar att vi höjer priser och ser till att e-handel inte alltid behöver vara billigast.

Sedan erbjöd vi fri frakt för alla i Sverige och på vår engelskspråkiga shop för alla oavsett var i världen de bor.

Det är fortfarande för tidigt för att dra några slutsatser men två resultat kan vi se:

  1. Man lägger fler beställningar
    Om kunden redan lagt en beställning men hittar något mer snyggt så finns det inget hinder av extra kostnad för att några minuter senare lägga en beställning till
  2. De högre priserna rensar bort fyndjägarna
    Endast två kunder har reagerat på de höjda priserna och båda dessa är den typ av kund som kräver mycket support, returer och bara köper de absolut billigaste varorna

Jag har omvärderat min syn på fri frakt och tror att vi kommer fortsätta med det under resten av året.