Det var ett tag sedan jag brydde mig om att skriva en ordentlig bokrecension men nu är det dags igen.

9789188595904_200_handelsmannenDet här är en bok om det egentliga svenska modeundret – om familjen Persson och hur de skapade ett av världens mest framgångsrika klädkedjor – Hennes & Mauritz.

Boken bygger på intervjuer med Erling och Stefan Persson och på berättelser av gamla och nya medarbetare. Dessa ger en nyanserad och flerfacetterad bild av H&M och hur de driver sin verksamhet. H&M är ett av Sveriges viktigaste företagsbyggen som började i blygsam skala 1947 i Västerås.

För mig är modebranschen jätteintressant men även som en företagsbetraktelse är boken mycket intressant. Att höra hur Erling Persson började sälja reservoarpennor och tillbehör i en gammal fiskaffär via flytten till Stockholm och kontor i lägenheten (äkta bootstrapping) till hur svårt det var att etablera en rörelse utanför Sverige är en härlig entreprenörsberättelse. Jag blir påmind om hur mycket som hänt med de finansiella marknaderna och politiken bakom bara de senaste 50 åren. Mycket intressant och till viss del lärorikt.

Jag lyssnade på boken via Storytel där det står att den kom ut 2015 men det är bara sant vad det gäller ljudboken, boken trycktes 2001 och därför saknas tyvärr berättelserna om det senaste decenniet.

Rekommenderar boken varmt även om det är 14 år gammal.

Betyg: 4/5