För en tid sedan förhandlade jag fram en extra rabatt på 15 procent från en leverantör för att kompensera en gemensam kampanj. När leveransen och fakturan kom såg jag inte skymten av någon rabatt och var tvungen att kontakta leverantören i Italien för att reda ut misstaget, för att jag trodde att vi var överens – tyvärr litar jag aldrig helt på en ny leverantör…
Det visade sig att de visst givit oss rabatten men minskat priset på varje artikel utan att redovisa detta någonstans, inte ens på artikelraden.

När jag i mitt konsultföretag förhandlat fram ett timpris som är lägre än vårt listpris specificerar jag alltid att det är en rabatt och inte ett nytt pris. På det sättet påminner jag kunden på varje faktura att de har en rabatt, något de förtjänat.

– Det är också en bra påminnelse om att jag förhandlat fram ett bra pris, berättar Jan, en av mina konsultkunder. Andra leverantörer skriver bara ett pris och jag känner ibland att ”oj vad dyrt det här är” men med dina fakturor blir jag varje gång påmind om att vi har ett bra rabatterat pris, att jag förhandlat bra.

Om du ska ge rabatt, se till att det syns. Det är viktigt att kunden förstår att det är en gåva eller ett erbjudande. Det är ju inte någon mening att ge bort något om kunden inte förstår att den får något.