Paket ramlar handlöst av ett överfullt transportband. En man sorterar paket genom att putta av dem åt höger och vänster. En annan man kastar ett paket mot en stor hög ”Oj stod det ömtåligt på den”. En tredje man visar att man inte behöver kasta man kan sparka också.

Channel 4Allt detta visades i en dokumentär på engelska Channel 4 i går. Det var i ett granskande reportage om hur de privata postföretagen fungerar bakom kulisserna.

De i hemlighet filmade sekvenserna, visar också hur personalen diskuterar sina ”förmåner” med gratis varor. Om till exempel en vinflaska gått sönder i ett paket med sex flaskor så kan man ju lika gärna säga att alla gått sönder. Personalen går igenom följesedeln och ser ut att dela upp värdet på de resterande flaskorna mellan sig.
– Lägger ut det direkt på eBay, säger en av dem.

Det här var en sorteringsterminal på UK Mail men jag är rädd att det inte är ett enstaka fall. Jag har absolut inga indikationer på att det skulle vara så här i Sverige men visst försvinner försändelser spårlöst och emellanåt når paketen våra kunder i ett ganska dåligt skick.