Screen Shot 2016-05-20 at 22.27.37Den 15 maj var dagen D. Dagen jag laddat för sedan i höstas när jag bestämde mig för att flyga över Atlanten och delta i ett av USAs största cykellopp Gran Fondo New York, GFNY. 100 miles utefter Hudsonfolden norrut med start på världens mest trafikerade bro, George Washington Bridge.

Bear Mountain är höjdpunkten (bokstavligen med sina 400 meter) på loppet och tillsammans med Alpine, Cheesecote och Dyckman hill har dessa backar skrämt mig, fascinerat mig och motiverat min träning. Banprofil.

Men loppet är ju bara (?!) 161 km och fredagen innan sa jag att jag blir grymt besviken om jag går över sex timmar, men oj vad jag hade fel.

Starten går 07:00 och vi rullar sakta från hotellet på Manhattan vid 05. Solen har ännu inte gått upp och det är småkallt.

Ca 5000 personer startar på George Washington bridge kl 07.00

Ca 5000 personer startar på George Washington bridge kl 07.00

Dagen blir ganska kall, det börjar småregna efter 2,5 timme och det blåser 10 m/s från väst. Inte den skönaste rundan men det är inte vädret som förstagångscyklisterna kommer att svära över.

De fyra omnämnda backarna finns och är utmanande men det som verkligen suger musten är att det i princip aldrig blir platt, det går uppför eller utför hela tiden. Lång härlig utförslöpa där jag kommer upp i 50 km/h för att sedan mötas av en vilt viftande polis som skriker ”sharp right” vilket innebär hård inbromsning, 90 grader höger och en rejäl uppförsbacke (+10 %) in i ett villaområde. Detta upprepar sig flera gånger. Benen slits hårt, klungkörning är inte att tänka på men vinterns träning har gett resultat och benen håller. Andra kliver av och går.

Dagen innan race körde vi lugn uppvärmning runt Manhattan

Dagen innan race körde vi lugn uppvärmning runt Manhattan, jag för Team Magnus såklart

Vägarna är stundtals ganska dåliga och emellanåt får jag släppa styret för att inte skaka sönder helt. Men vägarna är till 90 procent avstängda och poliser med roterande blåljus står i varenda korsning. Massor av servicebilar och servicemotorcyklar som hjälper till vid punktering eller andra problem. Tyvärr blev det många punkteringar, jag klarade mig, då det var sabotage när någon kastat ut nubb och häftstift på flera ställen. Riktigt tråkigt för de drabbade, och dom var många.

Jag passerar mållinjen på 6:46:16 och är ganska besviken över att jag inte har presterat bättre. Men när jag inser hur jag ligger till totalt känns det trots allt riktigt bra, jag hamnar på de övre 40 procenten både totalt och i min åldersgrupp. Min Garmin klockar 162 km, 2 995 höjdmeter, rullsnitt på 24,7 km/h, toppfart 66,4 km/h och endast 14 minuter i ”depå”.

Alla svenskar jag pratar med efter målgången är dock överens; Vättern är en semester i jämförelse trots att den nästan är dubbelt så lång.

Medaljen är den största jag hittills fått

Medaljen är den största jag hittills fått

Har du möjlighet så rekommenderar jag GFNY varmt. En bra upplevelse, bra arrangemang (ja goodie-bag’en innehåller en flaska vin) och en fantastisk natur att cykla genom. Ett ovanligt sätt att uppleva New York och en möjlighet att se annat än skyskraporna.

Nu ska jag ladda om för Halvvättern och har börjat kika på GFNY Italia till hösten 2017. Hänger du med?