Kostnaden för frakt vid e-handel är ständigt debatterad och fri frakt en het potatis som fram för allt jag tidigare ifrågasatt.
Jag tror att man får de kunder man tilltalar. Antingen tar man betalt för frakten eller så är den alltid fri eller så är den fri mot en prestation, tex om man handlar för att visst belopp.

I våras erbjöd vi fri frakt till alla som gillade Calzessa på Facebook. När man tryckt på Gilla så fick man tillgång till en kod som gav fri frakt. Det fanns alltså ingen riktigt motprestation (bara ett simpelt klick) för att få fri frakt. Vad vi sedan såg var att dom som tog denna enkla väg nästan uteslutande beställde billiga varor och rea-varor vilket resulterade i förluster eftersom den minimala vinstmarginalen åts upp av fraktkostnaden. Lärdom: lättillgänglig fri frakt lockar till sig kunder som bara är ute efter en ”bra deal”.

För några veckor sedan införde vi på Calzessa olika valbara fraktalternativ. Tidigare erbjöd vi endast frakt med Posten som vanligt brev som vi oftast skickade från lagret inom 24 timmar. Nu la vi till Ekonomi som innebär att vi packar inom 2-3 dagar och skickar som B-post, och Rek så att kunden får paketet spårbart och försäkrat.
Ekonomi-varianten är endast 9 kr billigare och paketet kommer inte fram förrän efter nästan en vecka. Trots detta har hela 60% av kunderna valt detta alternativ. Tydligen är kostnaden viktigare än att att få varorna snabbt. Detta är oväntat eftersom snabbhet var viktigt för 83% i vår kundundersökning i våras.
De snabba leveranserna är uppenbarligen inte så mycket värda när man sätter ett faktiskt pris på dom.

Jag ska nog överlåta till någon annan att analysera detta men jag tror det är viktigt att erbjuda kunderna olika val, val som ger frihet att anpassa sin leverans och sin totalkostnad. Dessutom ger detta oss möjlighet att prioritera vilka beställningar vi ska leverera om det är mer än vi klarar av en viss dag.