Det har varit Black friday och jag har kommit till en ny insikt – vi e-handlare gör det inte alltid lätt för kunden.

Nu kommer inte den här insikten från mig som e-handlare utan från mina erfarenheter som kund. Även jag föll för lockelserna under Black friday-helgen och shoppade en hel del, från olika e-handlare och i några fall flera beställningar från samma e-handlare.

Att som kund få ett tiotal bekräftelser på mejl är inte enbart bra, dessa har i helgen blandats med mängder av erbjudanden, påminnelser om Black friday och allt annat som kommer in i inkorgen. På lördagen kom jag inte ens ihåg exakt vad och var jag beställt. Här måste vi e-handlare kunna bli bättre. Vi måste hitta ett sätt att hjälpa våra kunder hitta sina beställningar.

Och nu i veckan blir det inte enklare. Många, om inte de flesta, använder Klarna som betaltjänst och jag väljer ömsom att betala med kort, ömsom mot faktura. Nu börjar betalningskvitton och leveransbesked strömma in.

Postnord sms’ar att nu är paketet på väg och nu är paketet klart att hämta ut och påminner dagen efter om att det är fullt på utlämningsstället och att jag borde hämta mitt paket så snabbt jag bara kan – stressen!

screen-shot-2016-11-29-at-12-47-43Klarna mejlar och berättar att betalningen är genomförd utan att berätta vem jag betalat och för vad. Visst kan jag logga in med mitt bank-id och kontrollera, men jag orkar inte och så tänker nog de flesta kunder.

När jag i vanliga fall e-handlar är det en beställning att hålla ordning på men den här helgen är det fråga om ett tiotal och jag är förvirrad. Borde jag sätta upp ett Excelark och bocka av vad som levererats och vad som betalats? Jag tror att det finns utrymme för en start-up här. Någon som samlar ihop leverans- och betalinformation i ett enhetligt gränssnitt. Snälla någon – lös det här.