Ett nytt år har just inletts och vi är många som roar oss med att summera året som gått. Som förläggare blir det nu dags att få den sista redovisningen från våra distributörer och det är lite roligt att titta tillbaka konsumtionen. Jag väljer att använda order konsumtion för allt från sålda och utlånade böcker till lyssningar på streamingtjänsterna.

På mitt lilla förlag Yabot har vi många olika distributörer. Våra ljud- och e-böcker finns på Storytel och via Axiell når vi Nextory, Bookbeat och bibliotek. Alla ljudböcker och e-böcker finns också på de flesta internationella plattformar som Audible, Amazon, Google Books och så vidare.

Utan att avslöja några direkt siffror så konsumeras våra titlar mest på Storytel. Hela 54 % av all konsumtion sker på Storytel, men det intressanta är att deras revenue share modell endast står för 27 % av våra intäkter. Detta kan jämföras med distributören Axiell (Nextory, Bookbeat och bibliotek) som med knappt 40 % av konsumtionen bidrar med nästan 54 % av intäkterna.

Det en oerhörd skillnad mellan tjänsterna som själva sätter priset och de där vi får ange priset på en titel.

En konsumtion på Storytel ger lite drygt 4 kronor medan vi från kunderna genom Axiell får över 11 kronor. Som referens kan jag meddela att en titel som köps i handeln (oavsett format) i genomsnitt ger oss 36 kronor.

Frågan är om kunderna som konsumerat via Storytel skulle valt en annan kanal om våra titlar inte fanns där. Förmodligen inte. Jag är själv en trogen användare av Storytel och deras ”all-you-can-eat” modell gör att man enkelt och utan extra kostnad kan ta till sig en ny titel.

Bara en reflektion från förläggaren i mig.