Magdalena Forsberg i TV4

Magdalena Forsberg i TV4

– Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att förbereda sig för att vinna, säger Magdalena Forsberg i TV4:as program I huvudet på Gunde Svan.

Vad den flerfaldiga mästarinnan menar är att många vill vinna men få förstår inte vad som krävs och har inte förberett sig för den tuffa vägen mot vinst.

Och det är precis likadant med företagande. Många startar företag utan att förstå att det är en resa, att det inte finns några snabba lösningar till framgång. Det krävs gediget och hårt arbete för att skapa ett företag som som kan ge stadiga intäkter och trygg försörjning. Det finns inga genvägar.

Thomas Edison kämpade i många månader och tillverkade många, många prototyper till glödlampan innan han lyckades ta fram en fungerande glödlampa. En ung reporter frågade hur det kändes att misslyckas så många gånger och om han inte bara ville ge upp.
– Unge man, varför skulle jag tycka att jag har misslyckats? svarade Edison. Nu har jag lärt mig nästan 10 000 sätt hur man inte kan tillverka en glödlampa.

Du ska verkligen inte ligga på latsidan och hoppas att något händer.
– Företag växer sig inte stora och lönsamma av en tillfällighet, säger Michael Masterson i boken ”Ready, Fire, Aim”. Det finns anledningar till att de bästa lyckas. Ett nytt företag är som en spröd planta i djungeln. För att plantan ska kunna växa till sig och eventuellt bli ett stort träd måste den kunna sprida sina rötter djupt, motstå svält och sjukdomar och skicka sina grenar dit solen skiner.

Att gå upp på pallen och ta emot ett VM-guld är så mycket mer än ett väl genomfört lopp, det är år av förberedelser. På samma sätt är att bygga ett livskraftigt företag. Så starta inte eget företag för att gå genvägar, det är en lång och ibland tuff, resa.