Hur intimt tycker du att Facebook är? Blir du provocerad av att ett ex börjar följa dig på Twitter?

– Jag har gärna sex med dig men jag kan nog inte bli vän med dig på Facebook

Så sa en kvinna till mig i somras efter att jag tyckte vi skulle bli vänner på Facebook för att kunna kommunicera även där. Vi kom att diskutera hur vi såg på Facebook och sociala medier i allmänhet. Jag har tidigare berättat att jag är ganska strikt med vem jag accepterar som vän på Facebook. Men någon som jag har en längre relation med platsar definitivt i min Facebook. Hon tyckte inte så. Om det berodde på att hon inte hade tillräckligt starka känslor för mig ska jag låta vara osagt, men klart är att förhållandet inte bestod.

Igår kväll fick jag ett mejl från ett annat ex som bad mig ta bort henne från mina cirklar på Google Plus:

Hej
Jag ser att du har lagt till mig i dina cirklar på Google +.
Tacksam om du tar bort mig från dina cirklar.
Jag skriver detta en gång.
Axxx

Jag inser givetvis att hon inte förstår hur det tekniskt fungerar, att allt hon eventuellt skriver på Google Plus (och det är inte mycket) är läsbart för alla om hon inte själv styr detta. Som läsare kan jag bestämma vem jag vill följa och läsa om men det är skribenten som har makten att skriva eller inte skriva, att dela med sig eller inte, att välja sin publik. I det här fallet orkar jag inte förklara detta för henne och tackar min lyckliga stjärna att det förhållandet är avslutat.

Men funderingen kvarstår. Hur tolkar vi våra relationer på sociala medier? Är Facebook intimare än sex?