Ja, nu menar jag ju inte motstånd från skattemyndigheter och banker utan motstånd för sina idéer.

För något år sedan hade jag förmånen att vara med på en workshop i London med nätverksgurun Andy Lopata och förutom att det var en intressant workshop så tog jag med mig en sak hem som Andy berättade för oss. Han var medlem i ett nätverk för entreprenörer (typ) och vid deras sammankomster hade dom något dom kallade för ”hot seat”. Någon frivillig deltagare fick inta centralpositionen och berätta om något denne hade på G och de övriga kom med feedback; kritik, beröm och frågor men utan fördömande och med så mycket opartiskhet man kunde.

Jag har tagit upp den här idén med några av mina vänner men utan positivt resultat. Dels tror jag det har att göra med att de flesta av mina bekanta redan är ganska insatta i mina nya idéer och därför inte kan vara opartiska. Ett annat kan vara att man behöver vara ett större gäng men ändå att gäng man känner att man kan lita på. Knepigt!

Flickr photo by oskay

Just nu sitter jag med tre-fyra nya webbtjänster som jag aktivt jobbar med att utveckla lite pö om pö och i morse kände jag att det var dags att sätta dessa idéer i test, få lite motstånd innan jag springer för långt eller kanske till och med åt helt fel håll.

För några år sedan satt jag med en annan webbentreprenör i London (som jag inte träffat tidigare) och lät honom, utifrån sina perspektiv, gå loss på min webbtjänst Yabot. Jag fick stålsätta mig för att inte ta hans kritik personligt och inte heller gå i svarsställning utan att bara lugnt lyssna och notera den kritik på affärsmodell och webbteknik som han hade. Men den erfarenheten gjorde att vi objektivt kunde ta tjänsten till en ny nivå och det gjorde mig ödmjuk inför att jag inte alltid vet bäst (oväntat…) och att det är viktigt med motstånd.

Idag försöker jag få lite motstånd genom att bilda styrelser bestående av personer med andra bakgrunder och andra erfarenheter än jag själv men jag skulle också vilja ha möjlighet att sätta mina idéer i en ”hot seat”, ge dom lite motstånd innan dom växer för mycket. Har ni några förslag?