– Som entreprenör är det ditt jobb att krossa det som fungerar, säger Seth Godin i sin Startup School.

startupschoolHan resonerar kring förhållandet mellan frilansare (egenföretagare) och entreprenörer och menar att egenföretagaren ofta driver en verksamhet som är personberoende, beroende av egenföretagaren själv. Det är Hasses el, eller Lisas kafé eller Annikas hårsalong, de är alla verksamheter som är viktiga, fungerande och livskraftiga men de är inte skalbara. Det är här Godin menar att entreprenören tänker annorlunda, att entreprenören skapar system som är större än sig själv.

Därför måste entreprenören många gånger våga krossa det som fungerar, utmana ett bra koncept för att kunna bygga något som kan bli riktigt stort – att växa från tre kaféer till 30.

När Ray Kroc i början av femtiotalet klev in på en restaurang i Kalifornien såg han något han inte hade sett förut. Där hade man en meny begränsad till hamburgare, pommesfrites, läsk och milkshake och man tillagade maten nästan som om det var ett löpande band. Restaurangen ägdes av bröderna Dick och Mac McDonald och var den första McDonalds-restaurangen. Kroc blev oerhört imponerad och insåg direkt att McDonalds system, deras sätt att tillreda maten och serva kunderna, enkelt skulle kunna replikeras och att det fanns pengar att hämta i affärsmodellen. 1955 öppnade Ray Kroc sin egen första McDonalds utanför Chicago och han fortsatte ihärdigt att förbättra affärsmodellen. Sex år senare köpte han ut bröderna McDonald och kunde med fria händer verkställa sin plan för restaurangkedjan. Resten är, som man brukar säga, historia. Den affärsmodell som Kroc lanserade har sedan stått modell för tusentals liknande franchiseföretag.

McDonalds egentliga affärsidé är inte att sälja hamburgare till kunder utan att sälja ett system om hur man serverar hamburgare till kunder.Nu kanske du tycker att det låter kliniskt, mekaniskt och tråkigt att systematisera men systemet är det som driver ditt företag. Sedan behövs det människor för att driva systemet. Människor som gör systemet levande och mänskligt.

Men hur går man då tillväga?
Hur ska du kunna dokumentera ditt arbete?

Föreställ dig att du ska sälja företaget utan att du ingår. Vad är det då du behöver berätta för köparen? Vilka processer och rutiner är det som utförs och hur ska de utföras? Om du börjar tänka i de här banorna kommer du snart att märka att det inte är så svårt och efter någon månad har du hela systemet klart. Du har en grund som i detalj ger dig stöd i ditt arbete. Ett system som gör att du enkelt kan beskriva för en ny kund vad du kommer att leverera och hur. Du kan också vara säker på att kunden får samma kvalitet vid varje leverans. Om du ska anställa eller ta in en vikarie när du åker på semester har du nu ett dokument som snabbt hjälper den nya personen att förstå arbetet och vad som ska göras. Du har ett system med skalbarhet, något som kan växa utan att vara beroende av dig.