Behöver Sverige verkligen fler företagare? Är det inte fler entreprenörer vi behöver? Men, tänker du kanske, är inte det samma sak?

Pratar företagande med Erik Fors-Andrée

Pratar företagande med Erik Fors-Andrée

Jag tror att dessa två epitet ofta blandas ihop i Sverige och under min bokrelease förra veckan kom jag och Erik Fors-Andrée att diskutera detta. Politikerna i Sverige pratar omväxlingsvis om entreprenörer och företagare som om det vore samma sak men det är det inte. En företagare är, enligt definitionen, någon som är anställd av sig själv eller i ett bolag som hon eller han äger. En entreprenör däremot har definierats som en person som har förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter.

Den senare är med andra ord någon som ser möjligheter och kan kapitalisera på dessa genom att till exempel bygga ett företag, medan företagaren skapar ett företag för att få ett jobb, en sysselsättning, en inkomst.

Långt ifrån alla människor är skapta för att driva eget företag och ännu färre har den uthållighet som krävs för att bygga något som är bra för Sverige, det vill säga ett företag som har kapacitet att anställa och skapa bestående värden. Sverige behöver företag som växer sig större än sina grundare. Företag som blir arbetsgivare åt fler och som kan sälja sina varor och tjänster på export. Politikerna borde i första hand ägna sig åt att skapa förutsättningar för företagare att anställa och att växa, det finns redan tillräckligt många av oss som är galna nog att vilja driva ett eget företag.

Vi behöver fler entreprenörer.