Idag aktualiserades frågan om ”betalväggar” till nyhetssajter eller som Anette Novak vill kalla dom, entréer. Det var i Aktuellt på SVT Play som detta diskuterades idag.

När jag under flera år drev sajten Yabot, som var en slags sökmotor eller portal till nyheter, jobbade jag hårt för att nyheter skulle vara fria och åtkomliga för alla. Och det är fortfarande min grundåsikt.

Egentligen är det inte de gratis nyheterna som förändrat nyhetsbranschen det är de tydliga annonseffekterna.

Traditionellt så har det i princip aldrig varit prenumerations­avgifterna som försörjt tidningarna utan tidningarnas möjlighet att sälja sina trogna (och betalande) läsare till annonsörerna. Det är egentligen annonsörerna som förändrat intäkts­möjligheterna för tidningarna inte läsarna. Som annonsör kan du idag i extrem detalj följa upp och kritiskt granska dina annonsutgifter och annonsernas resultat. Detta var tidigare helt omöjligt.

Jag förstår att nyhetsmedier värnar mer om sina annonsörer än sina läsare eftersom annonser drar in mer pengar, men egentligen borde branschen jobba på att ta fram nya intäktsmodeller för annonser, eller kanske snarare för annonsörerna.

Personligen läser jag nästan aldrig nyheter på nätet eftersom där ”finns allt” och det enorma överflödet gör mig överväldigad – ett känt fenomen kallat ”decision paralysis” (väl beskrivet av Barry Schwartz i detta TED-talk). Så, jag betalar gärna för att få en redaktör som väljer ut det viktigaste. Därför har jag en morgontidning. Därför föredrar jag nyheter på radio och TV. Någon har gjort det stora urvalsjobbet åt mig. Sedan är det jag som konsument som bestämmer vilken redaktör jag ”litar på”, vem jag vill lyssna på.

Jag tror att medierna måste hitta nya intäktsvägar utan att för den skull låsa in sina nyheter. För även om jag som läsare betalar för att komma igenom entrén till dessa nyheter finns det ingen garanti för att jag bryr mig om eller ens ser de annonser som genererar de riktiga intäkterna. Och det är exponering och klick på annonser som annonsörerna är intresserade av – enkel ROI. Eftersom jag också är annonsör är detta något jag ständigt funderar över.

Det skulle vara så kul att se någon nyhetssajt som tänkte nytt, hittade nya vägar till intäkter och inte var så låsta i de gamla mönstren av publicist, annonsör och läsare.