Den första fysiska upplevelse din kund har av din e-handel är vid leveransen och då är det sällan du som ansvarar för upplevelsen. Den sker oftast via en partner som Posten, DHL eller Bring. Dessutom är det ofta partnerns partner som har kontakt med din kund: det är personalen i kvartersbutiken som för Postens räkning hanterar din leverans. Då, och först då få din kund en fysisk relation till dig. Kunden kan känna, ta på och lukta på din produkt. Det som du dittills enbart har visat, beskrivit och sålt via nätet får nu en fysisk närvaro – därför måste du satsa extra på det här steget i din leverans.

– Förpackningen är en viktig del i köpupplevelsen. Vissa varor förpackas i silkespapper och exklusiva lådor, berättar Veronica Sundström, logistik- och distributionsansvarig på Boozt.com.

I en enkät gjord av företaget Dotcom Distribution svarade hela 52 procent att de gärna handlade igen från en e-handlare som levererar sina varor i ett fint paket; nästan 40 procent svarade att de delat sin upplevelse på nätet.

– Värdet av en premiumförpackning sträcker sig långt utöver den vanliga kundupplevelsen, kommenterar Maria Haggerty, vd för Dotcom Distribution. Den blir en förlängd marknadsföring när kunderna packar upp och sprider detta i sociala medier.

I grunden tycker vi människor om att dela med oss av bra erfarenheter och i och med sociala medier har vi fått en fantastisk kanal att göra detta utan alltför mycket extraarbete.

Titta bara på det här exemplet från en kund på butiken trendsisters.se som filmat sin uppackning och delat på Instagram.

Läs mer om hur du skapar bra leveransupplevelser i boken KUL e-handel.