Att testa sin affärsidé innan du drar igång hela processen med att starta företag är en stor fördel och egenanställning kan vara en väg.

Idag finns det flera företag som erbjuder dig egenanställning eller att ”hyra en arbetsgivare”. Det innebär att du tar din idé och skaffar kunder och sedan kan du erbjuda din tjänst via din hyrda arbetsgivare. Arbetsgivaren betalar in din skatt, dina arbetsgivaravgifter och din moms. Du får ut resten som vanligt lön och behöver inte bekymra dig om bokföring, deklaration och fakturering.

Det här är ett bra sätt att testa eftersom du direkt tvingas sälja in din tjänst,
Stephen Schad, ordförande i Egenanställningsföretagens Branschorganisation

Det går, av förklarliga skäl, inte att starta alla typer av verksamheter den här vägen. Egenanställning passar bäst för tjänster där du inte behöver köpa in något eller betala för en lokal. De flesta jobbar i tjänstesektorn med tjänster som utförs i kundens lokaler. Det kan vara allt från hantverkare och musiker till it-konsulter och massageterapeuter.

Lina Bjerke, Högskolan i Jönköping

Lina Bjerke, Högskolan i Jönköping

På ett seminarium under Almedalsveckan diskuterades egenanställning och dess möjligheter och eventuella risker mellan forskare, branschen och politiker.

– Det finns en risk att detta blir ett sätt att kringgå LAS, säger Magda Rasmusson, språkrör på Grön Ungdom. Vi får inte upprepa de misstag som gjordes när bemanningsbranschen exploderade på 90-talet.

Egenanställning är en bra väg in på arbetsmarknaden menar Lina Bjerke som forskat i ämnet och just publicerat en rapport. Hon tycker att det finns stor potential på arbetsmarknaden men att det måste finnas ett större mått av flexibilitet.

– Det är också en bra form för kominatörer, säger Bjerke. Det vill säga de som inte bara vill ha en anställning, en karriär utan kunna prova olika jobb, utveckla olika kompetenser och prova att omsätta dessa på marknaden.

Rasmus Törnblom, på Moderata ungdomsförbundet, håller med och tror inte att den nya generationen vill göra karriär och få en guldklocka. Han tror att många vill vara flexibla och testa olika branscher.

Om du har en affärsidé så hitta din kund först. Är din idé inom tjänstesektorn så prova gärna att leverera den genom egenanställning istället för att lägga tid och pengar på att starta ett eget företag. Egenanställning är ett sätt att testa din tjänst och leverera på riktigt.