2014-11-06 10.21.40Under tre dagar har ungefär 250 start-up-företag inom e-handel ställt ut på Europas största webbkonferens – och det jag har sett imponerar tyvärr inte alls.

Web Summit i Dublin, Irland har blivit Europas största webbkonferens med över 20.000 deltagare och mängder med prominenta talare och tusentals start-up-företag som visar upp sina skötebarn.

Under banderollerna för e-handel har ungefär 250 företag betalat för att visa upp det senaste, coolaste och hetaste. Men jag hade förväntat mig så mycket mer. Jag hade förväntat mig att dessa unga start-up-företag skulle ligga i yttersta framkant och att de skulle presentera nyheter som jag inte ens kunnat drömma om.

Men icke. Det är shoppingportaler och marknadsplatser för allt från begagnade (vintage med ett finare ord) kläder till vin. Det är sju på dussinet av integrationer med sociala medier och resten är i princip obegripliga tjänster, eller i alla fall nationella e-handlare som oftast förmedlar någon typ av tjänst, tvätt, frilansjobb eller kakor.

Ett par betalleverantörer som integrerar kassasystem med e-handel så att även mindre e-handlare kan starta multikanal och så stöter jag på svenskarna på Referanza som hjälper dig identifiera potentiella ambassadörer bland dina kunder – ett klart intressant koncept.

Men jag hade förväntat mig mer, jag hade förväntat mig att någon eller något skulle få mig att känna ”wow, det här är coolt!”. E-handel är en mogen teknik idag och vi behöver några som injicerar den med nya galna och spännande idéer inte bara presenterar ett ”amazon för viner”.